Citymarketing
Evenementen en festivals zijn uiterst effectieve middelen om een stad of regio in binnen- en buitenland onder de aandacht te brengen. Denk aan de Gay Pride in Amsterdam, het carnaval in Rio de Janeiro, het Oktoberfest in München, of de Love Parade, die miljoenen mensen met Oost- en West-Berlijn kennis liet maken. Naast hun functie in gebieds- en citymarketing hebben evenementen en festivals een positief effect op de sociale cohesie binnen een wijk, stad of regio en voorzien ze de lokale economie van een aanzienlijke economische impuls. Evenementenbureau JMR Event Makers organiseert al meer dan 25 jaar uiterst succesvolle citymarketing events in Rotterdam, zoals de Fast Forward Dance Parade, het Nationale Vuurwerk en het Nationale Kindervuurwerk. Wilt U weten wat JMR Event Makers kan betekenen in het gebieds- of citymarketingbeleid in uw stad, gemeente of regio? Neem dan gerust contact met ons op.
Bent U benieuwd hoe een middelgroot evenement bij kan dragen aan de transformatie van een probleemwijk naar een culturele hotspot? Lees dan nog even verder…

Casus – De Nacht van de Kaap
De wijk Katendrecht kent een kleurrijk verleden. Als voormalig rosse buurt en zeemanskwartier was de wijk beroemd en berucht om zijn uitgaansleven. Decennialang zochten zeelieden uit alle windstreken hun vertier in de talloze kroegen, jazzclubs, gokhuizen en bordelen die het wijkje rijk was. In de jaren zeventig van de 20ste eeuw haalde het Rotterdamse stadsbestuur de bezem door de wijk. (Raam)prostitutie werd verboden, Horecavergunningen gingen op de schop en gokhuizen werden gesloten. De maatregelen hadden echter een averechts effect. De ziel verliet de wijk en in de jaren negentig kampte Katendrecht met leegstand en criminaliteit. Het gebied werd een no-go area.
In 2003 besloot de gemeente Rotterdam opnieuw in te grijpen. Als onderdeel van de zogenaamde ‘Stadsvisie 2030’ werd er een integrale aanpak op Katendrecht losgelaten met als inzet de wijk te transformeren naar een bijzonder en gevarieerd woonmilieu, met een evenwichtige bevolkingssamenstelling en een verdubbeling van het aantal bewoners. Het specifieke havenkarakter en de bijzondere geschiedenis van Katendrecht vormden de basis van de gebiedstransformatie. Het roemruchte verleden als zeemanskwartier en rosse buurt werd niet weggemoffeld, maar omarmd als onderscheidende factor. Door middel van de gebiedscampagne ‘Kun jij de Kaap aan?’ daagde de gemeente Rotterdam eigenzinnige bewoners en ondernemers uit zich in de wijk te vestigen. Cultureel ondernemers Rachèl van Olm en Harry-Jan Bus voldeden in alle opzichten aan de doelgroep die de campagne wenste te bereiken: eigenzinnig, creatief, ondernemend en met een gezonde dosis lef. In september 2008 opende het ondernemersduo Theater Walhalla aan de Sumatraweg op Katendrecht, waarmee van Olm en Bus de wijk van een hoognodige culturele impuls voorzagen. Het opzetten van een wijktheater was echter niet het enige plan waarmee Bus en Van Olm het culturele leven van Katendrecht nieuw leven in wilden blazen. Het organiseren middelgroot, jaarlijks terugkerend, festival zou een ideaal platform bieden om de in de vergetelheid geraakte wijk bij een groot publiek onder de aandacht te brengen, zo redeneerde zij. In januari 2009 benaderde het duo JMR Event Makers met hun idee een jaarlijks terugkerend festival in de wijk te organiseren. Deze gesprekken leidden tot een samenwerkingsverband tussen beide partijen lagen aan de basis van een nieuw festivalconcept: De Nacht van de Kaap.
Op 2 september 2008 bezochten ruim 2500 mensen de eerste editie van de Nacht van de Kaap. Daar zagen zij hoe de organisatie leegstaande loodsen en bedrijfspanden had omgebouwd in knusse podia waar muzikanten, DJ’s en theatermakers de ene na de andere show gaven. In de 11 edities die volgden, ontwikkelde de Nacht van de Kaap zich tot een iconisch evenement in het Rotterdamse festivallandschap. Bekende Nederlandse artiesten zoals Lee Towers, Joke Bruijs, Gerard Cox, Pierre Cartner, Brigitte Kaandorp en Paul de Leeuw traden op op het festival, maar ook beginnende, minder bekende artiesten uit binnen- en buitenland vonden hun weg naar het festival. Behalve een aansprekende line-up gooide de Nacht van de Kaap hoge ogen door op creatieve wijze gebruik te maken van de roemruchte geschiedenis van de wijk Katendrecht. Dit gebeurde onder meer door de rafelranden van de illustere geschiedenis die de wijk rijk is op een originele en ludieke wijze in het festival in te passen. ‘Foute’ kroegen, tattoo parlors en obscure danszalen die de wijk in vroegere tijden kenmerkten, dienden als inspiratiebron voor de aankleding en het thema van het evenement. Bezoekers werden aangespoord om door middel van hun outfit de rosse buurt en zeemanskwartier van weleer nieuw leven in te blazen. De mix waarin nostalgie, vernieuwing en internationalisering elkaar versterken, bleek een gouden greep. Het festival trok ook elk jaar meer bezoekers en werd in 2015 verkozen tot beste stadsevenement van Nederland en sleepte in hetzelfde jaar eveneens de Rotterdam Music Award in de wacht.
Parallel aan de ontwikkeling van de Nacht van de Kaap begon de door de gemeente Rotterdam ingezette gebiedsontwikkeling zijn vruchten af te werpen. Katendrecht werd veiliger en steeds meer bewoners en ondernemers vestigden zich in de wijk. Anno 2020 is de wijk Katendrecht een cultureel kroonjuweel van Rotterdam die hoge ogen gooit in binnen- en buitenland. Het toonaangevende Britse tijdschrift Time Out, dat reistips publiceert voor bijna alle steden op aarde, schaarde Katendrecht in 2019 tot een van coolste wijken ter wereld. Door in 11 jaar tijd ruim 70.000 bezoekers kennis te laten maken met de in de vergetelheid geraakte wijk Katendrecht, leverde De Nacht van de Kaap een significante bijdrage aan dit succesverhaal. Dit werd in 2015 onderschreven in een driehoeksgesprek tussen Jenny Vermeeren (regiodirecteur Woonstad Rotterdam), Christiaan Cooiman (ontwikkelingsmanager Heijmans) en Sander Geenen (projectmanager stadsontwikkeling bij de gemeente Rotterdam), waarin laatstgenoemde onomwonden stelde dat “het jaarlijkse festival De Nacht van de Kaap Katendrecht op de kaart heeft gezet als uitgaansgebied.’
Een evenement in uw wijk, stad of regio
De Nacht van de Kaap laat treffend zien hoe een evenement meerwaarde creëert voor een wijk, stad of regio. Bent U op zoek naar een evenementenbureau dat uw wijk, stad of regio op een positieve manier onder de aandacht brengt door middel van de organisatie van een eenmalig of jaarlijks terugkerend publieksevenement? Neem dan gerust contact met ons op. Wij komen graag eens langs om van gedachten te wisselen, teneinde een evenement te creëren dat uw wijk, stad of regio op de kaart zet in binnen- en buitenland.